JAPONSKO 1. ČÁST

bakugou texts you on lizz.text.edu (my own text site not real) hes hi… #fanfiction #Fanfiction #amreading #books #wattpad

Ahojky, všichni dám Vám sem pár zajímavostí/katů o Japonsku :)

Od 1. ledna roku 1873 používají Japonci Gregoriánský kalendář s místními jmény pro měsíce a většinou pevně určenými svátky. Před rokem 1873 se používal Lunisolární kalendář, který byl převzat z čínského kalendáře.

vysvětleno:
Gregoriánský kalendář je s křesťanským letopočtem. Je to celosvětově používný systém pro počítání času. Každá země ho zaváděla postupně.

Lunisolární kalendář spojuje dohromady kalendář solární a lunární (sluneční a měsíční). Délka měsíce tedy odpovídá délce měsíčního cyklu. Délka roku se řídí dobou, kdy se slunce vrátí na své původní místo na ekliptice (tj. průsečnice). Příklad použití lunisolárního kalendáře je kalendář židovský.

Než přijali Gregoriánský kalendář se používaly tři rozdílné systémy počítání letopočtu.

a) Západní křesťanský letopočet (v dnešní době běžný) (西暦, seireki)
b) Japonská éra jmen (年号, nengó) založená na panování císařů, rok 2011 je rokem Heisei 23
c) Císařský kalendář (皇紀, kóki) založený na mýtickém založení Japonska císařem Džimmu v roce 660 př. n. l.
Z těchto tří systémů se v současné době používají dva. Císařský kalendář se používal od roku 1873 do konce 2. světové války.

Moderní názvy pro měsíce se dají přeložit jako "první měsíc", "druhý měsíc" atd. K patřičnému názvu pro číslo je přidána přípona -gacu (月), která znamená měsíc:
Leden - 一月 (ičigacu)
Únor - 二月 (nigacu)
Březen - 三月 (sangacu)
Duben - 四月 (šigacu)
Květen - 五月 (gogacu)
Červen - 六月 (rokugacu)
Červenec - 七月 (šičigacu)
Srpen - 八月 (hačigacu)
Září - 九月 (kugacu)
Říjen - 十月 (džúgacu)
Listopad - 十一月 (džúičigacu)
Prosinec - 十二月 (džúnigacu)

I tady se klasicky používají hojně arabské číslice až tedy na měsíc březen, tam se píše klasicky 3月.
Kromě těchto jmen má každý měsíc své tradiční názvy, které se v dnešní době používají například v oblasti poezie. Z těchto dvanácti jmen se v současné době používá pouze jméno pro prosinec - šiwasu. Některé názvy, jako jajoi a sacuki, se používají i jako ženská křestní jména. Každé jméno má klasicky nějaký význam.


Týden má klasicky 7 dní. Tento zvyk byl převzat z Evropy okolo roku 800 n.l. Názvy dnů vznikly ze jmen 5 viditelných planet, které jsou pojmenovány po pěti Čínských elementech (dřevo, voda, oheň, země, kov).


Příště si povíme zase o významu omamori. :) 
S pozdravem Vaše Sadako-chan ~

f:id:kyr_nk:20180728175117j:image



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu